07 липня 2018

Як зловити космічного сонячного зайчика. Інструкція.

Ловити можна десь до кінця липня. І більше НІКОЛИ цього явища не буде.
Сьогодні (7 липня) ввечері в 22 години 57 хвилин 40 секунд на півночі майже над самим обрієм на кілька секунд спалахне зірка. Це і буде космічний сонячний зайчик. Є шанс його зловити.

Щоправда умови для того, щоб його зловити не дуже хороші. Ще занадто яскраве небо і дуже вже низько над обрієм. Можуть закривати дерева, пагорби, будинки.

Трохи кращі умови будуть 8 липня. Тоді спалах космічного зоряного зайчика буде о 23 годині 2 хвилини 19 секунд. Спалах знову буде над самим обрієм але вже на заході. Якраз десь в цей час чад самісіньким обрієм буде Венера. Космічний сонячний зайчик має бути яскравішим за Венеру.

Тепер про те, звідки беруться космічні сонячні зайчики і чому незабаром вони зникнуть назавжди.

Навколо Землі обертається багато супутників зв’язку з угрупування Iridium. Вони мають антени такої величини і такої конфігурації, що час від часу працюють як дзеркала і відбивають сонячне світло в сторону поверхні Землі. Працює це точно так само як утворення сонячних зайчиків під час дитячих ігор. Так от світла пляма (сонячний зайчик) рухається по поверхні Землі і цей рух можна точно спрогнозувати. Для спостерігача на Землі це виглядатиме як кількасекундний спалах у небі. І це справді дуже яскравий спалах. За яскравістю він часто поступається лише Місяцю. Чесно, виглядає це шикарно.

Змодельований спалах на анімації:

Але супутники старої конструкції поступово замінюють на нові. У них інакша конструкція антени і вони не утворюють сонячних зайчиків. Повністю процес заміни супутників Iridium завершиться до кінця липня. Тому ера космічних сонячних зайчиків, яка тривала кілька десятиліть, добігає кінця.

Вдалого полювання на зайців і чистого безхмарного неба!

Розклад, програмне забезпечення і т.д. гарно гуглиться за запитом "Iridium flare"

Немає коментарів: