12 січня 2017

Ядерні вибухи в Україні

Скільки в Україні було ядерних вибухів? ДВА! Аварія на Чорнобильській АЕС це не ядерний вибух. Я лише зараз взнав про ці два вибухи. Дивно, мені ж стільки рефератів писали про ядерну енергетику та ядерну безпеку. Я сам скільки всього читав. І ніколи раніше ця інформація не траплялась мені. І тільки зараз читаючи новини з АТО випадково натрапив.
Коротко про ці вибухи.

Об'єкт "Факел". 9 липня 1972 року у Харківській області щоб загасити газовий факел, який палав на родовищі цілий рік, був підірваний ядерний заряд потужністю 3.8 кілотон. Газовий факел не згас. Його змогли загасити через декілька місяців традиційними методами.

Об'єкт "Кліваж". 16 вересня 1979 року у Донецькій області у східній стороні Єнакієво на шахті "Юнком" для зменшення раптових викидів вугілля, породи та газу, на глибині 900 метрів підірвали ядерний заряд потужністю 0,2-0,3 кілотони. Результат був загалом позитивний. Справді стало менше небезпечних викидів газу. Але деякі дослідники вважають, що такого ж результату можна було добитись й іншими методами.
На шахті "Юнком" і донині спостерігають за радіаційним фоном. Принаймні мають спостерігати. Зараз шахта на окупованій території. Шахта закрита ще у 2002 році. За повідомленнями у соціальних мережах, на ній майже перестали відкачувати воду. Тому існує небезпека, затоплення радіоактивних зон. Екологи стверджують, що далі ця вода може потрапити і в Авдіївку, і в Бахмут, і навіть у Харківську область.

Немає коментарів: