02 листопада 2010

Я пройшов суперквест

Квест називається "Приватизуй гараж". Проходив 4 місяці. Все обійшлося близько 5 тис. гривень. Цей квест теоретично пройти неможливо. Але на практиці декому вдається. Я б сам не пройшов. Але мені допомагав тесть. Він знає всякі таємні ходи й прийоми. Має надзвичайно високий левел в проходженні квестів.

1. Насправді, обійшлося без хабарів. Дача хабарів не спростила б проходження квесту. Можна було б простіше, якби найняти якусь фірму чи людину, котра спеціалізується саме на такому квесті. Але це значно дорожче.

2. Кількість різних паперів просто неймовірна. Я починав з маленьким прозорим файлом, а закінчив з товстою текою. Коли я отримав перший папірець і мені сказали: "Тепер зайдіть в Держ. арх. буд. інспекцію та візьміть там акт. Я тоді ще не знав, що для отримання того акту потрібно буде взяти ще 3 папірці, а для кожного з них - ще по 2 і т.д. І так було майже 4 місяці. Я навіть зараз не можу підрахувати скільки всього різних папірців потрібно було зібрати.

3. Хабарі давали виключно державі. Тобто, постійно доводилося купувати в держави невеличкі папірці за ціною 100-400 грн. Просто на тих папірцях стояло слово "Акт", "Свідоцтво", "Сертифікат", була голограма і якась печатка. Кілька разів я сплачував гроші в касу і мені видруковували такий папірець взагалі без якоїсь іншої роботи!!! Тобто, я платив за друк. А папірець просто підтверджував, що я до цього зібрав ще кілька таких папірців.

4. Правила змінювалися під час гри. Поки я проходив одне коло по всім інстанціям, правила змінювалися і тепер потрібно було збирати трохи інші папірці. І я йшов на ще одне коло.

5. Дякую особисто Михайлу Бродському. Він займається в Держкомпідприємництва нелегкою працею зі зменшення кількості дозволів і папірців. І він таки багато чого зробив. Багато чого скоротив і оптимізував. Його роботу затьмарює лише той факт, що насправді стало лише гірше. Я якраз на одному з кіл своїх походеньок потрапив на таку оптимізацію. Підготовка документів стала складнішою і дорожчою. Якщо чесно, то в різних будівельних та архітектурних фірмах просто матом крили і нову владу і особисто Михайла Бродського. Для звичайної людини пройти цей квест стане взагалі неможливо.

6. Політика в нас знову стає віртуальною. По ТБ показують як стало добре, а в реальності все лише гіршає. Показовим був факт, коли мені в одній будівельній компанії знайомі розказували про різку негативну реакцію одного високого чиновника на нові правила, а ввечері я по телевізору побачив цього чиновника і він дуже хвалив нововведення в дозвільній системі будівельної галузі.

7. Чому цей квест було теоретично неможливо пройти? Дуже простий приклад. Пожежники по їхнім правилам-законам не мають права ставити печатку на акті готовності об'єкта, а видають експертний висновок. А в Держбудархітектурі не приймають експертний висновок пожежників, а вимагають печатку в акті готовності. Всі діють по закону. А в тебе складається враження, що ти попав у пастку №22. Все і тут крапка. Далі ти ні туди ні сюди. Це місце за мене пройшов тесть. Горлом, своїм талантом та знайомствами він вмовив одну зі сторін трішки відступити від правил. Хабар не давали.

8. Якби в мене виникло бажання здавати гараж в оренду й сплачувати з отриманих коштів податки, то я б просто цього не зміг зробити (див. пункт 7) або я б просто обламався і тупо отримував гроші чорним налом :-) Держава б раділа з того, що в неї все так гарно по паперах розписано. І є купи актів-сертифікатів-дозволів і т.д.

9. І взагалі, навіщо я це все робив? Щоб довести державі, що гараж, який і так МІЙ є насправді МОЇМ!!! 4 місяці та 5000 грн і мені дали 2 фінальних папірця, що це мій гараж. Так він і був МІЙ!!!

P.S. Я вперше зіштовхнувся з проявами нашої української бюрократії, тупості влади, ідіотизмом нашої дозвольної системи. Сказати, що я шокований - це не сказати нічого. Я на 100% впевнений, що система повністю прогнила. І потрібно працювати лише на себе.
Якщо я отримаю якісь ліві прибутки, я навіть не задумаюсь про сплату податків. Навіщо? За лікування я сплачую гроші, ліки дуже дорогі, в дитсадку я сплачую за якісь комерційні послуги, за ремонт, за вставку вікон і ще за бозна-що. За прокладку асфальту та каналізації і водогону я сплачую сам. Держава насправді нічого не дає мені безкоштовно. Я все купую. Всі мої податки йдуть незрозуміло на що. Хіба держава мене захищає? Армія? Міліція? Це все давно комерційні структури, які комусь приносять прибутки. І ця тенденція зберігається уже багато років.

Те, що я зароблю я буду залишати виключно собі. Щоб потім мати з чого заплатити хабар державі.

6 коментарів:

Андрій Корнілов сказав...

ой я лусну. не з тебе і твоїх пригод (тут все сумно) а з держави

Олег Суховірський сказав...

ага, це ще я не все описав. І жодної надії на краще. І, здається, навіть масові розстріли не врятують державу. Тому що стріляти будуть ті, хто дасть більший хабар.

Андрій Корнілов сказав...

та я от подумую про переселення на батьківщину яна амоса каменського

Олег Суховірський сказав...

Знайшов в неті:
Бюрократия - это такая стратегия с ходилками, только нудноватая, потому что движок старый

Олег Суховірський сказав...

Андрій, теж варіант хороший. Якщо є можливість - так і зроби.
А ти весь час поступово все західніше і західніше переселяєшся :-)

doompler сказав...

Я з таким явищем стикнувся десь 2 роки тому але в набагато меншому масштабі, моя спроба виписатись та прописатись тривала тиждень і коштувала близько 100 грн тоді я був ладен стріляти всіх.