15 травня 2019

Про найбільшу помилку людства


Людство багато в чому помиляється. Але ми якось долаємо наслідки цих помилок і поки що продовжуємо розвиватися. Але є одна помилка, яку вже напевне не виправити. Критична помилка.

Ми вирішили залишити по собі згадку у Всесвіті. Для цього у космічний апарат «Вояджер-1», який запустили у 1977 році і який уже знаходиться на відстані більше 20 мільярдів кілометрів від Землі, поклали спеціальний носій інформації. І ні, це не флешка чи дискета чи ще щось подібне. Це грамплатівка. Грамплатівка з золота. Ну нехай не зовсім грамплатівка. Там крім звуку записано і зображення. Втім принцип запису той самий, як і на грамплатівках. На одній стороні платівки вигравірувано крім деякої базової інформації інструкцію в картинках як переглянути чи прослухати цю «грамплатівку». На платівці записано звуки природи, голоси людей, музика. А ще вітання різними мовами, зокрема, й українською. Уявіть собі, це звернення українською мовою до інопланетян, які, можливо, колись, навіть хай через мільярди років, зловлять цей космічний апарат.

А щоб інопланетяни майбутнього знайшли рештки нашої цивілізації, або хоча б рештки нашої Сонячної системи, на платівці є гравірування з координатами нашого Сонця. Координати прив’язані до 14 потужних пульсарів. Цей фрагмент на малюнку виглядає як крапка, з якої відходять промені різної довжини. По співвідношеннях довжин променів можна визначити відстані від нашої зірки до цих пульсарів.

Але ми помилилися і вказали там неправильні відстані. Тобто в координатах нашої Сонячної системи у галактиці є помилка. І це є найбільша помилка людства. Тепер нас не знайдуть. Хіба що випадково.

Учіться, помиляйтесь, але виправляйте свої помилки вчасно.

Зображення/Image: By NASA/JPL - The Sounds of Earth Record Cover, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137443

Немає коментарів: