12 липня 2012

Як покращити імунітет у дитини


Я не лікар. Звичайний батько. Але дещо читав, дивився по телевізору. Знову ж таки доктор Комаровський :). Але найбільше допоміг досвід. Не скажу, що великий. Але за 5 років, доки підростає моя донька бувало всяке. Як же виробити імунітет у дитини?

Є багато різних препаратів для стимулювання імунітету у дитини. Різноманітні імуномодулятори. Зокрема й гомеопатичні. Колись, наприклад, давали дитині крапельки "Джерело". Якщо дитина хворіє, то батьки готові купити і дати будь-що. Але найкраще допомагає кілька засобів:

1. Дитина має хворіти. Шкода але це так. Щоб у вас були міцні м'язи – треба їх навантажувати. Щоб у дитини був міцний імунітет – треба щоб вона хворіла. Звичайно природнім чином і звичайно мова йде про тривіальні простуди. Тактика лікування, препарати і все таке інше – це вже окрема розмова, яку я не буду навіть розпочинати. Я ж не лікар. Головне, змиріться з тим, що дитина хворітиме час від часу.

2. Дитина має перебувати у дитячому колективі. Різні інфекції, які вона може підчепити у садочку чи на прогулянці, викличуть хворобу. А хвороба тренуватиме імунітет. В жодному разі не можна дитину обмежувати у спілкуванні під приводом захисту від хвороб.

3. У вас вдома не має бути абсолютно чисто. Пральні та антибактеріальні засоби для чищення та прибирання звісно можуть вбити мікроби. І дитина не підчепить інфекцію. Не захворіє. А отже не натренує імунітет. Є ще одна побічна дія "абсолютної чистоти". Зараз учені впевнені, що вона може призводити до розвитку алергічних реакцій. Якщо коротко, то "недовантажений" імунітет починає реагувати на сполуки, які не є шкідливими. Розвивається алергія. Алергія – це хвороба розвинених країн, де забезпечується високий рівень гігієни і чистоти (в оселях, на вулиці, на шкірі дитини, на посуді). В малорозвинених країнах алергії майже відсутні. Люди, які переїжджають з Африки, Азії до Європи чи Північної Америки алергій не мають, а от у їхніх нащадків вже з'являються алергічні реакції, адже вони вже живуть  в дуже хороших санітарно-гігієнічних умовах. Ви маєте мити підлогу, посуд, дитину врешті-решт. Але не захоплюйтесь хімічними засобами. Не ошпарюйте кип'ятком іграшку, чашку чи тарілку перед тим, як дати її дитині.

4. Дитина на прогулянці має вести себе як дитина. Тобто може влізти в багнюку, схопити кота, погладити собаку, пострибати по калюжах, облизати гойдалку. З усіма мікробами, які при цьому потраплять до організму дитини має впоратися імунітет. Так, дитина може захворіти. Але пригадайте пункт 1 – дитина має хворіти. Насправді, мені, як батькові, четвертий пункт дуже важко виконувати. Я дуже нервуюсь, коли бачу чорні від бруду ручки та щічки моєї доньки. Але вона стала менше хворіти. І це найголовніше!

5. Відпочивати треба в селі. Там де багато мікробів і мало "абсолютної чистоти". Це прекрасний засіб для тренування імунітету дитини.

6. Дитина має їсти морозиво! Може це трапилося випадково, а може моя дружина це робила спеціально. Ми давали своїй доньці соки з холодильнику. Правда вони перед вживання трохи стояли, підігрівались. Але все одно залишалися прохолодними. Зараз моя донька може спокійнісінько випити  дуже холодного соку чи води і з'їсти дві порції морозива підряд. Якщо б я зробив цей подвиг, то точно б отримав якусь ангіну. Тому тепер сам потрохи привчаю себе до холодних напоїв. А морозиво – це ще й смакота! Чому працює такий простий метод? З двох причин. Перша – звичайне тренування або загартовування. Друга – холодні напої чи морозиво зменшують кількість мікробів у ротовій порожнині та горлі, тобто мають певну антисептичну дію.

7. Загартовування. Обливання холодною водою. Чесно, не практикуємо цього. Але головне, щоб дитина не жила в занадто "тепличних" умовах.

8. Здорова їжа. Але ж вона потрібна не лише для розвитку імунітету. Еге ж?

9. Прохолодний і вологий мікроклімат у оселі. Ну це головна порада, яку дає доктор КомаровськийTM  :)

P.S. Колись прочитав гарну фразу, щось на кшталт: "Ми втрачаємо дітей в момент їх народження". Для батьків може це важко визнавати але ми повинні вірити своїм дітям і в їхню здатність боротися з хворобами. І лише допомагати, а не брати на себе головну функцію.

Немає коментарів: