20 серпня 2011

Що варто почитати.

Весь час турбує, що я значно більше пишу ніж читаю. А читати треба обов'язково. Є багато причин чому читати обов'язково. Наприклад, щоб запобігти розвиткові графоманства. Два тижні вимушеного відпочинку подарували можливість нарешті прочитати Ліну Костенко "Записки українського самашедшого" та дочитати "Капітал" Сергія Жадана. Далі виникло питання, що ще почитати. Є в мене збірка віршів Юрія Андруховича. Це точно перечитаю. Ще є його прозовий твір "Переверзія". Але його треба перечитувати підготовленим. Занадто багато алюзій на світову літературу.

Тут якраз на "Українській правді" підвернулося під руку два "хіт-паради книжок". Звичайно дуже умовних. Але звідти можна набрати на хороший список обов'язкових для читання творів. Отже.

1. Найкращі українські книжки, або що має прочитати кожен. Там крім власне основного списку варто ознайомитися зі списками, запропонованими експертами. Досить несподівано перше місце в рейтингу отримав Сергій Жадан. І хоча я просто в захваті від його книг, але думаю, що головна причина такого високого місця не "найліпшість", а просто частота згадування. Такий собі ІЦ (індекс цитування). Соромно, але з цього списку читав лише 60% авторів. Думаю на черзі буде Василь Шкляр і Марія Матіос.

2. Найкращі книжки світу, або що має прочитати кожен. Тут ще більший сором. Читав лише 40% авторів. Габріель Гарсія Маркес. Я давно планую прочитати його твори. Але все ніяк не знаходив часу. Напевно Маркес і Ремарк на черзі. Обов'язково перечитати Кафку і Хемінгуея.

Немає коментарів: