11 червня 2010

Останні новини

1. "Добре поінформовані джерела". Так ось, як кажуть "добре поінформовані джерела" в Міністерстві, 12-річне навчання відмінять. Буде 11 років. Ну, це вже давно не новина. Очікування з'явилися зразу після виборів. Але яка причина? Виявилося, що причина полягає зовсім не в тому, про що кажуть по телевізору. "Джерела", справді дууууже поінформовані, кажуть, що справжньою причиною є те, що Росія теж вводить 12-річну школу. І ми повинні трохи загальмувати, щоб пропустити вперед Росію. Вона має бути першою. Ось так от х.., малята.

2. Підручники з інформатики. Будуть. Фактично уже є. Як правило, непоганої якості. До покращення якості одного з них долучився і я. Хоча не все вдалося змінити. Автор доводить, що має право на авторську думку і відмовляється виправляти. Хоч виправив повний маразм, наприклад було означення: "POP3 - післяофісний протокол" :-))

3. Стукайте і вам відчинять. Якщо ви думаєте, що ваші листи в Міністерство та заклики на їхніх форумах про перехід на Linux ніхто не чує, то ви глибоко помиляєтеся. Дуже добре чують. Попросили експертів, поки що неофіційно, висловити думку про це все. Більшість схиляється, що в школах не треба, а у ВНЗ треба повністю переходити. Виявилося, що так в багатьох країнах ЄС. Проблеми навіть не в самому Linux'і, а в методичному забезпеченні. Під який дистрибутив та графічне середовище писати підручник? Може це й суперечливе питання, та все ж воно виникає. Я запропонував надати можливість вибору. А підручники з'являться. Бояться, що за Linux з часом теж братимуть гроші. Моя думка була, що оскільки централізованої розробки не має, то не ясно буде кому гроші давати. Тобто, виходячи з умов ліцензії, важко уявити собі дорогі Linux'и. Великою проблемою залишається методичне забезпечення і готовність учителів до переходу. Плюс, очікування ринку. Все ж, в більшості установах майбутнім випускникам доведеться працювати з Windows. Це все довга і непроста дорога. Ну, це все ще дуже неофіційно. Головне, що дискусія по Linux'у в Міністерстві ведеться вже кілька років. І є перспективи.

Немає коментарів: