28 травня 2010

Тепер я ще й відеомонтажер

Як завжди. Ми маємо знати все, що по'язано з комп'ютерами. Хоча б опосередковано пов'язано.
Люди знімали весілля. Фотіком. Іноді повертаючи його на 90 градусів. Постійно вимикаючи і вмикаючи запис. Змінюючи роздільну здатність. В результаті отримали 80 окремих файлів.
Мене попросили все це повернути так як треба та склеїти докупи. Принесли дві флешки. Загальний обсяг матеріалу - 8 Гб. Дякуючи Google та VirtualDub вдалося це все зробити. Хоча й намучився. Як би робив це не вперше, не наштовхнувся б на кілька підводних каменів. А так довелося дещо робити по другому колу.
Процедура така.
1. Перекинув все в одну папку.
2. Повернув зображення там де треба та змінив його розміри з додаванням чорних смуг по боках (фільтри rotate та resize).
3. Змінив назви усіх файлів, щоб було легше склеювати у VirtualDub (довелося називати file001.avi, file002.avi і т.д.). Коли грався з обробкою в якийсь момент загальний обсяг матеріалу досяг 25 Гб.
3.А. З'ясував, що в половини файлів не такий потік і склеїти їх не можна. Тут я накосячив. Просто коли розвертав зображення довелося стискати кодеком без втрат. В мене ж місця на вінчестері взагалі малувато було для роботи з відео (якраз 25 Гб :-) ). Тому довелося все перекодувати одним кодеком.
3.Б. З'ясував, що роздільна здатність в половині файлів інша. Знову перекодував.
3.В. З'ясував, що звук теж записаний по різному і склеїти це не можна. Але виявилося, що звук переключили на фотіку десь на половині сюжетів. Тому вирішив клеїти двома шматками. Получалося майже порівну і бавитися з перекодуванням не треба.
4. Склеїв. Стиснув кодеком. Сумарний розмір відеоматеріалу вийшов 860 Мб.
От так вперше в житті обробляв відео.

Немає коментарів: